Brăila în Războiul de Independență

Ziarele de la 1877  din arhiva din Noua Zeelandă scriau despre războiul ruso-turc și despre bombardametele din Brăila.
Facebook

Războiul nostru de Independență era, la nivel internațional, un război ruso-turc despre care se scria prin toate ziarele. Iată ce aflăm:

Despre flota turcă ce bombardează Brăila. Iată ce zice știrea:

Sursa: National Library of New Zealand. https://paperspast.natlib.govt.nz/newspapers/GRA18770507.2.6.1
Grey River Argus, Volume XXI, Issue 2724, 7 May 1877, Page 2

Londra, 4 mai. O parte a flotei conduse de Hobari Pașa, care reușise să scape din blocada de la Galați, s-a îndreptat spre Brăila, la 30 de mile distanță în susul râului, sub comanda lui Dchamatchroum Pașa și câteva cuirasate au intrat în luptă cu bateriile ruse de pe uscat. După ce au bombardat orașul, s-au retras și s-au întors la flota principală.

Despre cum războiul e în toi la Brăila. Iată ce zice știrea:

Sursa: National Library of New Zealand. Ziarul a fost digitizat în parteneriat cu Christchurch City Libraries (1910-1920). https://paperspast.natlib.govt.nz/newspapers/TS18770507.2.15.1 Star, Issue 2837, 7 May 1877, Page 3

Bombardarea Brăilei. Bombay, 4 mai. Khamatonon Pașa s-a întreptat cu câteva cuirasate spre Brăila și a intrat în luptă cu bateriile ruse de la Brăila, a bombardat orașul și apoi s-a retras.

(Este menționată apoi atitudinea partidelor din Parlamentul englez – ce părere au conservatorii și ce părere au liberalii.)

Despre același bombardament de la Brăila, dar în alt ziar.

Sursa: National Library of New Zealand Globe, Volume VIII, Issue 894, 7 May 1877, Page 2 https://paperspast.natlib.govt.nz/newspapers/GLOBE18770507.2.9

Și parlamentul englez discută despre ce poziție să aibă față de turci și care să fie mesajul trimis Înaltei Porți. Iată și ziarul:

Sursa: National Library of New Zealand
Lyttelton Times, Volume XLVII, Issue 5058, 7 May 1877, Page 3
https://paperspast.natlib.govt.nz/newspapers/LT18770507.2.12?items_per_page=10&query=brahilov&snippet=true

În unele articole se vorbește despre contextul mai larg al războiului ruso-turc, despre cum România și-a declarat independența și despre cum va fi oricum și în viitor un fel de tampon între ruși și turci, iar luptele de Brăila, despre care ziare din toată lumea au publicat știri, sunt și ele prezentate.

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători