Palatul Lyra – Societatea filarmonică

Situat în Brăila pe Calea Călărașilor, la numărul 52, Palatul Lyra a fost construit între anii 1924 – 1926, la inițiativa muzicianului George Cavadia, președintele de atunci al Societății Lyra. În prezent, Palatul Lyra este sediul Filarmonicii Lyra-George Cavadia și locul de desfășurare a concertelor de muzică clasică din orașul dunărean.

Muzeul Brăilei Carol I și Centrul Memorial „Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau, Valeriu Dinu”

Muzeul Brăilei Carol I funcționează într-o veche clădire declarată monument arhitectonic și istoric (codul BR-II-a-A-02131), amplasată în Piața Traian nr. 3. Edificiul, construit în 1870, a avut, de-a lungul timpului, mai multe destinații, între care cea de restaurant, hotel sau imobil pentru utilități publice.

Biserica greacă „Buna Vestire”

Biserica Greacă din Brăila, cu hramul „Buna Vestire”, a fost ridicată în stil bizantin, cu influențe antice elene, gotice și de Renaștere pe Calea Călărașilor, la numărul 3 (fosta stradă Nicolae Filipescu). Până la ridicarea clădirii, grecii din zonă frecventau bisericile românești, după care au construit un mic paraclis din lemn, unde se oficia în limba greacă.

Nae Ionescu, personalitate marcantă a perioadei interbelice

„Meseria de gazetar nu e din cele mai uşoare. Lumea e învăţată să te încadreze al cui eşti – sau, vorba lui Caragiale – cu cine votezi. Că nu eşti al nimănui, decât al lui Dumnezeu şi al conştiinţei tale, asta nu poate înţelege nimeni” – Nae Ionescu, filosof, logician, pedagog şi jurnalist brăilean.