Ceasul public. Detaliu.

Ceasul Public

Ceasul Public, cunoscut de tot orașul, a fost semn de mare modernitate când a fost comandat la unii dintre cei mai mari furnizori din epocă. De precizat că fnanțatorul a fost unul dintre consilierii Brăilei.

Constantin C. Hepites – cel mai longeviv primar

Cel mai longeviv primar al Brăilei a fost Constantin Hepites. A făcut studii de medicină și farmacie la Viena, a fost primul proprietar al unei farmacii la Brăila, a coordonat prima ediţie a Farmacopei Române. Unul dintre cei opt copii a fost Ștefan Hepites, fondatorul meteorologiei în România.

Panaiot Rubinis

Rubinis este primul dintre cei trei greci care au fost primari ai Brăilei – ceilalți doi au fost Suliotis și Portocală – pentru că grecii au fost una dintre cele mai bogate, influente și active comunități din oraș.

Ioan Slătineanu

Primarul Brăilei la 1832 a fost Ion Slătiteanu, considerat un vizionar şi unul dintre cei mai buni conducători ai Brăilei, cel care a făcut primul plan de sistematizare al orașului.

Constantin Vechilargi

Primul primar al Brăilei după plecarea turcilor la 1830 pare să fi fost un Constantin Vechilarg, albanez din familia marelui cărturar Naum Vechilargi, cel care a făcut primul alfabet al limbii albaneze și care și un bust în Brăila.