Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Brăila, ridicată în stil neobizantin pe strada Unirii, la numărul 220, vine în sprijinul credincioșilor nu doar oferindu-le ocrotire și îndrumare spirituală, ci și îngrijindu-se de copiii enoriașilor.
Facebook

Conform documentelor istorice, prima biserică ridicată aici, din cărămidă, în anul 1844, a rezistat numai 50 de ani – fiind mistuită în 1895 într-un incendiu iscat de neglijența muncitorilor tinichigii care reparau acoperişul. În locul acesteia a fost ridicat, mai întâi, un  paraclis din lemn. La construcția acestuia s-au folosit fondurile fostului lăcaș de cult și donațiile de la enoriași.

La jumătatea anului 1909 a început ridicarea actualei biserici, aceasta fiind finalizată cinci ani mai târziu. Construcţia din cărămidă a fost realizată de către arhitectul Mihai Nicolescu în stil bizantin românesc, cu planul în formă de cruce, cupola rotundă şi cu două turle. Constructorul bisericii a fost Dumitru Dumitrescu. Sfințirea lăcașului religios a avut loc cu ocazia hramului de Sfinteii Marii, în anul 1914, prin bunăvoinţa preasfinţitului episcop al Dunării de Jos, Miron Miculescu.

Pe lângă biserică funcționează, începând din anul 2000, un cabinet medical parohial care poartă același nume cu cel al așezământului religios și care deservește, în fiecare an, aproape 600 de persoane.

Tot în cadrul parohiei funcționează din anul 2001, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Primăria Brăila, grădinița parohială „Familia“. Aici sunt îngrijiți 43 de copii care provin fie din familii monoparentale sau dezbinate, cu posibilităţi financiare reduse, copii luaţi în plasament sau din familii de rromi sau copii lăsaţi în grija rudelor de părinţii plecaţi în străinătate. Mai mult chiar, aceasta se numără printre puținele instituții de învățământ care oferă un program special pentru copiii cu dizabilităţi sau cu probleme speciale. Clădirea în care se desfăşoară activitatea a fost destinată, iniţial, înființării unui azil de bătrâni. Cheltuielile sunt suportate de parohie, cu sprijinul financiar al unor donatori. Grădiniţa are un program prelungit, cantină proprie, iar copiii sunt îndrumaţi de trei educatoare şi un asistent social.

 

Credit foto: Arhiepiscopia Dunarii de Jos

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători