Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae este una din cele mai frumoase biserici din oraș, construită pe banii localnicilor, după un incendiu, după planurile arhitectului-șef al orașului, pictată de un pictor școlit la Paris și decorată de unul dintre cei mai buni sculptor de biserici din epocă.
Facebook
Biserica Sf. Nicolae

La intersecţia străzilor Ana Aslan şi Școlilor și în apropierea străzii Calea Călărașilor se înalţă una dintre cele mai frumoase biserici ale Brăilei. A fost construită între anii 1860 şi 1865 pe locul unei alte biserici construite în 1835, care şi-a găsit sfârşitul într-un incendiu deşi, în mod ironic, era folosită deseori de pompieri graţie turlei foarte înalte care îi ajuta să supravegheze oraşul. Se spune că unul dintre pompieri a adormit cu ţigara în gură şi biserica a luat foc. Era anul 1859. Biserica veche a fost reconstruită cu bani proveniţi din donaţii ale brăilenilor ortodocşi, bani ai Bisericii, împrumuturi şi ajutor de la guvern. La fel ca şi prima biserică.

Ca o paranteză, trebuie spus că biserica este cea de-a doua biserică construită după eliberarea oraşului de sub turci, prima fiind Biserica Sfinții Mihai și Gavril, de fapt o fostă geamie transformată în biserică ce există și azi.

Biserica – construită în stil neogotic după planurile arhitectului Dimitrie Poenaru – este impresionantă prin ancadramentele din marmură albă din jurul porţilor, arhitectura şi linia ei zveltă.

Cel care a pictat biserica este Petre Alexandrescu, cel care a pictat şi biserica Antim din Bucureşti.
Foarte frumoasă este şi catapeteasma bisericii, care a fost realizată de sculptorii Mihail şi Petre Babic.

Biserica „Sf. Nicolae” a avut o bibliotecă cu cărţi foarte valoroase. Nu mai există biblioteca integrală, dar unele dintre cărţi au reuşit să supravieţuiască până astăzi în patrimoniul bisericii sau la Protoieria Brăila sau la Galaţi.

A fost desemnată ca şi catedrală în 1894, iar atunci curtea bisericii a devenit parc şi în faţa ei a fost amenajată o piaţetă. Rangul i-a fost redat în 1990. Din 1993 Sfântului Mare Ierarh Nicolae, ocrotitorul corăbierilor, a fost desemnat drept patron al oraşului, iar catedrala Sf. Nicolae are un rol central în toate festivităţile oraşului.

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători