Biserica Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril

În Piața Traian găsim o clădire care seamănă cu o casă, dar care este o biserică unică în România pentru că este într-o fostă geamie.
Facebook
Biserica Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril

Biserica mică din mijlocul parcului Traian este o unică în România: este singura biserică făcută într-o fostă geamie. De altfel, dacă o vezi de la distanță, nici nu zici că e biserică, întrucât nu are turle.

După ce Brăila a devenit raia turcească, la 1540, aici a fost construită o mică geamie. Se pare însă că înainte aici ar fi existat deja o biserică și un cimitir. După războiul ruso-turc și Pacea de la Adrianopole, orașul și raiaua (adică tot teritoriul din jur) revin la Țara Românească, iar moscheea devine biserică.

Inițiativa de a transforma moscheea în biserică este a generalului rus Mihail Pavlovici Romanov, împreună cu conducătorul de atunci al orașului, Ioan Slătineanu. Atunci au și fost făcute niște adăugiri arhitecturale după niște planuri ale arhitecților ruși – se pare că minaretul a fost înlocuit cu o clopotniță din lemn, iar clopotele puse în această clopotniță ar fi fost făcute în Rusia, la Sankt Petersburg, din tunurile capurate de la turci în timpul războiului.

Hramul Sfinților Mihai și Gavril a fost dat drept mulțumire, după numele generalului Mihail Pavlovici Romanon, sub a căruit comandă se aflat Brăila după încheierea războiului. De precizat că generalul era duce, fiind fiul cel mic al țarului Pavel I.

Acum 100 de ani, biserica trece printr-o reparație capitală finanțată de Nedelcu Chercea, unul dintre brăilenii de vază, industriaș de al cărui nume se leagă o mulțime de acte filantropice în oraș.

Azi este practic imposibil de ratat, este exact în centrul parcului din centrul vechi al orașului, acolo unde ajunge orice turist.

Sursă foto: Wikipedia/ Attribution: Joselogon

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători