Casa de Cultură „Petre Ștefănescu-Goangă”

Memoria baritonului Petre Ștefănescu Goangă, unul dintre fiii orașului Brăila, celebru cântăreț de operă român și pedagog, este menținută în atenția publicului prin casa memorială situată în Piața Poligon, la numărul 2.
Facebook

Casa în care s-a născut cunoscutul bariton Petre Ștefănescu Goangă este una dintre vechile clădiri de patrimoniu cu care se mândrește orașul dunărean. Ridicată în stil neoclasic, la sfârșitul sec. XIX, clădirea a aparținut familiei artistului, fiind ridicată de către pictorul Petre Alexandrescu bunicul marelui cântăreţ de operă. 

În perioada anilor 1899 – 1902, casa a intrat în posesia părinților acestuia, Cecilia și Gheorghe Stefanescu Goanga, astfel că artistul s-a născut și și-a petrecut copilăria aici. Imobilul impunător este localizat în plină zonă istorică a urbei, în apropierea locului de promenadă al localnicilor. 

Clădirea, declarată monument istoric  în anul 2004, având codul LMI BR-IV-m-B-02167, s-a aflat la un pas de degradare, în ciuda importanței sale – atât arhitecturale, cât și memoriale. În anul 2011, a fost reabilitată și reintrodusă în patrimoniul cultural al municipiului Brăila, prin Fondul European de Dezvoltare Regională – valoarea proiectului de renovare atingând suma de 1,9 milioane de lei.

În prezent, clădirea care poartă numele artistului brăilean este cunoscută sub titulatura Casa de Cultură „Petre Ștefănescu-Goangă” sau Casa Muzicii și găzduiește, pe lângă o expoziție cu obiecte personale ale artistului, o serie de evenimente culturale și artistice și activități educaționale pentru tinerii brăileni.

Credit foto: Google Maps

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători