Casa în care s-a născut cunoscutul bariton Petre Ștefănescu Goangă este una dintre vechile clădiri de patrimoniu cu care se mândrește orașul dunărean. Ridicată în stil neoclasic, la sfârșitul sec. XIX, clădirea a aparținut familiei artistului, fiind ridicată de către pictorul Petre Alexandrescu bunicul marelui cântăreţ de operă.
În perioada anilor 1899 – 1902, casa a intrat în posesia părinților acestuia, Cecilia și Gheorghe Stefanescu Goanga, astfel că artistul s-a născut și și-a petrecut copilăria aici. Imobilul impunător este localizat în plină zonă istorică a urbei, în apropierea locului de promenadă al localnicilor.
Clădirea, declarată monument istoric în anul 2004, având codul LMI BR-IV-m-B-02167, s-a aflat la un pas de degradare, în ciuda importanței sale – atât arhitecturale, cât și memoriale. În anul 2011, a fost reabilitată și reintrodusă în patrimoniul cultural al municipiului Brăila, prin Fondul European de Dezvoltare Regională – valoarea proiectului de renovare atingând suma de 1,9 milioane de lei.
În prezent, clădirea care poartă numele artistului brăilean este cunoscută sub titulatura Casa de Cultură „Petre Ștefănescu-Goangă” sau Casa Muzicii și găzduiește, pe lângă o expoziție cu obiecte personale ale artistului, o serie de evenimente culturale și artistice și activități educaționale pentru tinerii brăileni.