Casa memorială Perpessicius

Imobilul în care s-a născut Dumitru S. Panaitescu – poet, istoric, folclorist și critic literar – mai bine cunoscut sub pseudonimul Perpessicius, unul dintre cei mai importanți cercetători și editori al operei eminesciene, este amplasat în Brăila, pe strada Cetății, la numărul 70.
Facebook

Clădirea nu este cea originală, care a fost construită în jurul anului 1890: după moartea lui Perpessicius, în anul 1971, pe fațada imobilului din strada Cetății 58 a fost instalată o placă comemorativă, iar la scurt timp după aceasta casa a fost demolată. Locuința familiei a fost reconstruită, apoi, folosind materiale moderne – dar după proiectul și planul original și a fost marcată folosind placa comemorativă inițială. Aici a fost deschis, în anul 1977, muzeul care îl omagiază pe publicistul brăilean – instituției fiindu-i adăugat în 1994 un nou corp de clădire, care are rol de depozit și sală de relații cu publicul. 

Casa memorială găzduiește, în prezent, o expoziție de bază, compusă dintr-o serie de obiecte donate de fiul lui Perpessicius sau de familia Panaitescu: manuscrise, obiecte personale, piese de mobilier, cărți cu autograf, ediții rare, ediții princeps, fotografii și documente care au aparținut acestuia. Au fost refăcute camera de lucru (cu biroul, dulapurile și etajerele cu cărți) şi dormitorul poetului, iar în camera de primire a oaspeților se pot vedea o serie de lucruri personale ale acestuia.

Muzeul este străjuit de bustul omului de cultură, realizat în marmură de artistul brăilean Nicăpetre. Clădirea este declarată monument istoric, având codul BR-IV-m-B-02149.

 

Credit foto Google Maps

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători