Moara Lykiardopol sau Lykiardopoulos

Când a fost construită, Moara Lykiardopol a fost cea mai modernă din această parte a Europei. Era uriașă și exporta făină în tot Orientul. Proprietarii, familia Lykiardopol, erau una dintre cele mai importante familii de industriași greci din oraș.
Facebook

Familia Lykiardopoulos a fost una dintre familiile de industriași greci din Brăila. Venită din Grecia, întâi la Tulcea, stabilită apoi la Brăila, ajunge să dețină, printre altele, cea mai modernă moară din estul Europei.

În cartea Monumentele istorice ale orașului Brăila – o istorie ilustrată, autor Ioan Munteanu, găsim următorul fragment din ziarul Dreptatea Brăilei din 1915:

Prima fabrică automată Valerianos & Likiardopoulos. Cea mai mare și cea mai sistematică fabrică din ţară și din Orient. Demnă rivală a fabricilor din Apus. Instalată după ultimele creaţiuni ale tehnicii moderne. Produce zilnic între 20-26 vagoane de făină excelentă. Exportă făină în toate centrele mari din Orient. În depozitele mari ale fabricii se găsesc diferite cantităţi de făină superioară.

Moara Lykiardopol a fost construită în 1912, la câteva decenii după Moara Violatos, și ea cea mai modernă la vremea ei. Clădirea monumentală se vedea de pe Dunăre și impresiona prin dimensiuni: avea cinci etaje, se întindea pe o suprafață de peste un hectar.

Moara este doar una dintre multele afaceri ale familiei Lykiardopol în Brăila. Inițial au fost acționari mai mulți frați, apoi, după ce moare patriarhul familiei, Ilia Lykiardopol, frații mai mici renunță și își deschid diferite alte afaceri în oraș, iar moara rămâne sub conducerea fratelui cel mare, Spiru Lykiardopol, a unui alt frate, Theodor, și a soțului Mariei, una dintre fetele din familie, care adaugă numele Valerianos pe firmă.

După naționalizarea din 1948, moara devine Fabrica de pâine Nicolae Bălcescu și a fost funcțională până în jurul anului 2010.

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători