Ceasul Public

Ceasul Public, cunoscut de tot orașul, a fost semn de mare modernitate când a fost comandat la unii dintre cei mai mari furnizori din epocă. De precizat că fnanțatorul a fost unul dintre consilierii Brăilei.
Facebook
Ceasul public. Detaliu.

Ceasul simbol al Brăilei a fost construit în anul 1909 – construcția propriu-zisă a fost făcută de Carol Sakar la Praga din banii lăsați orașului prin testament de un fost consilier, Petru Naum pe numele lui. Petru Naum trăiește în perioada 1842-1898, ceasul este amplasat în piață la 11 ani de la moartea sa. În epocă, a fost considerat un semn de mare modernitate, în principal pentru că atunci ceasurile nu erau puse pe stradă. Ceasul are 11 m înălțime și patru fețe orientate către arterele care pleacă din piață. Numele constructorului apare pe două dintre fețe, pe a treia este scris numele donatorului, iar pe a patra apare o corabie cu pânze ce apare și, din ce am citit în texte despre monumentele Brăilei, în vechile sigilii ale orașului.

Mecanismul ceasului a fost făcut de un alt producător celebru din Praga, Ludvik Hainz, care era nu numai producător de ceasuri, ci și consilier al orașului. Cadranele ceasului de azi nu sunt cele originale, au fost schimbate la recondiționarea din 1968, cele de azi având cifre romane, iar cifra 4 este scrisă IIII și nu IV. Nici albastrul de azi nu este culoarea originală, în 1909 ceasul era vopsit în verde cu negru și alb. De precizat că ceasul încă funcționează.

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători