Piața Traian

Dacă vezi doar Piața Traian din Brăila deja ai văzut câteva dintre monumentele importante din oraș, care spun multe povești: Teatrul Maria Filotti, făcut de frații Rally, biserica Sf. Mihai și Gavril, fostă geamie turcească, Ceasul Public, cunoscut de tot orașul, Grupul statuar Traian, construit la ideea unor studenți italieni veniți în vizită la 1900. Muzeul și restaurantul sunt și ele alături – Restaurantul Carol și Muzeul Brăilei și Centrul cultural Nicăpetre.
Facebook
Parcul Traian

La prima vizită în Brăila i-am trimis niște fotografii unui prieten brăilean plecat de mult din urbe. Am fotografiat micul parc din Piața Traian, un ceas, o bisericuță și teatrul Maria Filotti, iar apoi am mers la o cafea la Restaurantul Carol. Habar nu aveam atunci că fotografiasem câteva dintre cele mai semnificative obiective turistice ale orașului.

Piața Traian ar fi fost făcută după încheierea ocupației otomane, adică după războiul ruso-turc încheiat cu Pacea de la Adrianopole din 1829. După 1840 este pavată cu piatră cubică și devine loc de desfășurare pentru evenimentele importante din oraș. Piața a avut tot felul de nume de-a lungul vremii – s-a numit Piața Sfinții Mihai și Gavril, Piața Rally – ăsta era numele domnului care a fost primul proprietar al ceea ce astăzi este Teatrul Maria Filotti, Piața Dumitru Ionescu – numele unuia dintre primarii Brăilei (mulți dintre primarii orașului au fost niște personaje foarte interesante, motiv pentru care am făcut și o secțiune cu câteva povești din biografiile unora dintre ei), Piața Lenin în perioada comunistă. Din anul 1990 se numește Piața Traian și e suficient să te învârți în jurul ei ca să ai deja povești pentru cel puțin două ore de plimbare.

Piața asta este ea singură plină de monumente cu istorii extrem de interesante: Biserica Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril, Grupul statuar Traian, Ceasul Public, Teatrul Maria Filotti, Muzeul Brăilei Carol I și Restaurantul Carol. Și foarte aproape, la o bucată de stradă distanță, unul dintre cele mai interesante muzee de sculptură din țară, Muzeul Nică Petre – cam la fel de interesant și de necunoscut ca și Muzeul de Artă Ion Irimescu din Fălticeni. Să mergeți și acolo, dacă ajungeți în zonă!

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

[yuzo id=527]
[yuzo id=528]
[yuzo id=706 ]
[yuzo id=720 ]

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători

De prin târg

[yuzo id=527]
[yuzo id=528]
[yuzo id=706 ]
[yuzo id=720 ]