Muzeul Brăilei Carol I și Centrul Memorial „Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau, Valeriu Dinu”

Muzeul Brăilei Carol I funcționează într-o veche clădire declarată monument arhitectonic și istoric (codul BR-II-a-A-02131), amplasată în Piața Traian nr. 3. Edificiul, construit în 1870, a avut, de-a lungul timpului, mai multe destinații, între care cea de restaurant, hotel sau imobil pentru utilități publice.
Facebook

Înființat în 1881, prin decretul regelui Carol I, Muzeul Brăilei a funcționat, inițial, în cu totul alte clădiri decât locația de acum. Spre exemplu, între  1955 – 1958, instituția – care, pe atunci, purta denumirea Muzeul Mixt „Hristo Botev” – a fost plasată în imobilul fostului han Ceapâru, construit de un proprietar bulgar în jurul datei de 1850, situat pe o arteră comercială a orașului, în calea negustorilor si a drumeților. Printre personalitățile despre care se cunoaște că au înnoptat în această clădire se numără și poetul și revoluționarul Hristo Botev.

Revenind la istoria muzeului, acesta a fost mutat în anul 1959 în actualul sediu. Instituția muzeală a fost reorganizată, în 1968, în două secții distincte, de istorie și de artă. 

Prima secție, de istorie și arheologie, este reamenajată în 1985 pentru a ilustra istoria județului în context național. Secția de arheologie expune colecțiile sale pe situri, vizitatorul având în față toate vestigiile unei comunități, putând urmări procesul de evoluție și schimbările din toate domeniile, de la artefacte la viața spirituală. Secția de istorie cuprinde colecții de carte veche și rară, românească și străină; manuscrise și documente, românești și străine; numismatică românească și străină (inele sigilare, matrici sigilare, monede și bancnote, medalii și plachete); decorații românești și străine (ordine și medalii); istorie militară (uniforme, arme albe și de foc): metrologie; orologerie; aparate de înregistrare și redare a sunetului; fotografii de epocă și clișee pe sticlă. 

Secția de artă cuprinde colecții de artă, etnografie și artă populară. O figură aparte o constituie Centrul Memorial  „Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau, Valeriu Dinu ”, dedicat unei serii de personalități culturale și științifice născute în Brăila și înființat în anul 2011. În cadrul acestuia sunt reconstituite, folosind obiecte originale, interioare care redau atmosfera de lucru a personalităților enumerate. În încăperile reconstituite sunt expuse o serie diversă de piese muzeistice – cărți, documente, fotografii, manuscrise și corespondenţă, piese de mobilier, obiecte de artă, obiecte cu caracter ştiinţific şi tehnic, până la obiecte cu caracter personal.

Printre piesele apreciate de publicul vizitator se numără lada de valori, datată 1759, ce a aparţinut lui Nae Ionescu și portretul acestuia semnat de  Lascăr Vorel.  garnitura de salon cu intarsii de metal şi sidef și covoarele tip brocard, de secol XIX, care au aparținut Anei Aslan, cărțile cu valoare bibliofilă (dedicaţii, cu ex-librisuri, cu însemnări ale posesorilor) ce au aparținut lui Vasile Băncilă, Anton Dumitriu și Edmond Nicolau sau radioul marca „Blaupunkt” (fabricat în Germania, în 1940 -1941) și impresionanta călimară din bronz care a aparținut profesorului, omului de știință și publicistului Valeriu Dinu.

Credit foto: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Brăila

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători