Palatul Agriculturii

Situat pe Valea Călărașilor, la numărul 52, impozantul Palat al Agriculturii este unul dintre frumoasele edificii care, de-a lungul anilor, au constituit un motiv de mândrie pentru orașul dunărean.
Facebook

Lucrările de construcție ale Palatului Agriculturii din Brăila, important edificiu în stil neo-românesc în care a funcționat aşa-numita bursă europeană a grâului, au fost începute în anul 1923 și finalizate în anul 1929.
Clădirea a fost ridicată de arhitectul Florea Stănculescu la sugestia prefectului din acea vreme, Şerban Răducanu, cu sprijinul ministrului de atunci al agriculturii, Alexandru Constantinescu, pentru a reuni toate instituţiile din oraş subordonate Ministerului Agriculturii şi Domeniilor.
Arhitectural, imobilul se mândrește cu toate toate elementele caracteristice stilului neoromânesc: foişor cu arcade semicirculare, loggia, pridvorul, panourile decorative în relief, coșurile înalte, acoperișul în patru ape, individualizat pentru fiecare corp al clădirii. Structural, a fost gândit pentru a avea atât funcții administrative, pentru activitatea instituțiilor, dar și pentru a găzdui întruniri şi conferinţe. Cele 122 de încăperi sunt dispuse pe patru niveluri: subsol, parter şi două etaje, cu un corp principal și două corpuri laterale.
Printre instituțiile care și-au desfăşurat aici activitatea s-au numărat Camera de Agricultură şi Muzeul Agricol, Inspectoratul Agricol, Inspectoratul Veterinar şi Inspectoratul Cadastral din Ţinutul Dunărea de Jos, Serviciul Veterinar al Judeţului Brăila, Ocolul Agricol Brăila. Tot aici au fost locuințele directorului Camerei de Agricultură și șefului Serviciului Agricol. În perioada interbelică, în Palatul Agriculturii a funcționat și un mic muzeu.
Una dintre legendele legate de clădire este cea conform căreia rușii care și-ar fi stabilit aici cartierul general după cel de-al doilea Război Mondial ar fi fost îngropat, în fața edificiului, statuia ecvestră a regelui Carol I. Pentru a verifica acest zvon au fost demarate, de-a lungul timpului, o serie de săpături și căutări cu aparate cu ultrasunete, dar nu a fost descoperit nimic care să susțină legenda. În plus, directorul Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, susține că sursele istorice indică faptul că, în fața Palatului, nu a existat o statuie ecvestră ci doar bustul ministrului Agriculturii care a pus piatra de temelie a clădirii.

Credit foto: iMAGO Romaniae, Google Maps

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

[yuzo id=527]
[yuzo id=528]
[yuzo id=706 ]
[yuzo id=720 ]

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători

De prin târg

[yuzo id=527]
[yuzo id=528]
[yuzo id=706 ]
[yuzo id=720 ]