Andrei Cismaru: „Brăila în varianta ei frumoasă ar putea fi una dintre principalele atracții turistice ale țării”

Andrei Cismaru este un nume cunoscut de oricine are tangență cu zona de digital. Pentru el, Brăila în varianta ei frumoasă ar putea fi una din atracțiile turistice ale țării, iar turul pe care l-ar propune unui prieten pe care l-ar plimba în orașul lui natal are de toate: o plimbare prin toate locurile interesante din oraș, muzeu, piață și bere.
Facebook

Cum arată Brăila ta personală, subiectivă? Cum ai descrie azi Brăila copilăriei tale – ce imagini, ce gusturi, ce mirosuri asociezi cu ea?

Brăila mea personală, aia subiectivă miroase a covrigi de la Bulevard, a Dunăre tulbure și scăzuta pe timp de august fierbinte, dar cel mai pregnant miros pe care îl asociez imediat cu Brăila este ăla de tei încins, după o ploaie de vară, când sunt teii înfloriți.

Îmi amintesc de Brăila cu pietonala aproape goală, în serile de weekend, cu oameni care intră la teatru sau de lume pe faleză, mergând la plimbare. Îmi mai amintesc și de Grădina Mare, cu fanfara militară cântând duminica în foișor.

Cum crezi că ar putea fi convins cineva să aleagă Brăila pentru un city break în țară, așa cum aleg acum Brașovul sau Sibiul? 

Brașovul și Sibiul au arhitectura Brăilei, dar nu au Dunărea, nu au diversitatea culturală din Brăila și nu au Lacul Sărat. În plus, e cazarea mai ieftină, ajungi mai repede, și dacă te plictisești în oraș, faci 30 de minute până în Munții Dobrogei, la Pricopan. Brăila poate fi un popas de două zile perfect într-un traseu spre minuntata Dobroge.

Cum ar arăta un tur al Brăilei gândit și ghidat de tine? Ce mi-ai arăta mie în Brăila? Ce crezi că ar trebui să văd în Brăila, dacă vin într-un final de săptămână, ca să mă îndrăgostesc de oraș?

Dacă ai veni cu trenul, am porni pe jos chiar de la gară, spre centru.

Primul lucru pe care trebuie să-l stii despre Brăila este că orașul arată ca un evantai. Toate, sau aproape toate străzile, duc spre Dunăre, sunt patru artere mari care secționează orașul pe lungime și apoi toate celelalte vin perpendicular pe ele, spre Dunăre.

Am merge pe jos până la Liceul Bălcescu, locul de unde putem spune că intrăm în centrul istoric. De acolo vom merge ușor, la pas, spre Grădina Mare, unde e casa memorială a lui Panait Istrati. E un loc mișto, făcut foarte bine și prezentat foarte prietenos. Dar, până la Grădină, ne oprim să-ți arăt biserica ortodoxă pe rit vechi, lipovenească, care este impresionantă, mai ales că este proaspăt refăcută.

Plecăm de la biserică, mergem în Grădina Mare, unde o să vezi fostul castel de apă, care a găzduit, la ultimul nivel, un restaurant rotativ, de unde puteai admira împrejurimile orasului. Ajungem la casa memorială a lui Istrati, unde stăm vreo oră, cred. De aici am pleca spre Piața Poligon, care găzduiește Biblioteca Județeană, casa Ștefănescu Goangă și centrul cultural Nică-Petre. După ce ți le voi fi prezentat pe toate, mergem 100 de metri mai departe, în centrul Brăilei.

Aici le vom lua pe rând: orologiul marinarilor (noi îi spunem simplu, „la ceas”), una dintre atracțiile orașului, e ceasul de veghe al orașului dintotdeauna. Ne-am născut cu el, este, probabil, principalul reper al orașului. Apoi vei vedea biserica Sfinții Mihail și Gavril, care este singura biserică ortodoxă care nu are turlă, iar clopotnița este separat, în spate. Asta pentru că este o fostă moschee, transformată în biserică. Un fel de Hagia Sofia pe dos, cum ar veni. Tot în parcul din centrul orașului este și statuia lui Traian, e mișto de văzut, dar nimic special despre ea. Dacă traversăm, în schimb, ajungem la Teatrul Maria Filotti. O scenă importantă în România, are o energie și o emulație aparte. Aici au făcut primii pași spre teatrul mare contemporanii noștri Marius Manole, Emilian Oprea sau Liviu Pintileasa. Eu i-am prins la debut, eram în liceu pe vremea aia. Dacă e stagiune, mergem la o piesă de teatru, fac eu cinste cu biletul.

După ce ieșim de la teatru, te duc la muzeu. Muzeul de arta, că este peste drum.

Știu, vrei să vezi Dunărea. Hai, să mergem, spre Dunăre! Vom coborî pe Împăratul Traian, mergem până jos, la gara fluvială (noi îi spunem Căpitănie), mergem pe malul Dunării spre primărie, dar nu foarte mult, cât să vezi Moara Violatus. O clădire impozantă, uriașă, care pare că păzește faleza Brăilei. A fost moară, apoi a fost fabrică de confecții, acum nu mai e nimic, din păcate.

Te iau apoi și urcăm faleza pe strada Vapoarelor, unde e un punct mișto de belvedere, iarna se vede toată Insula Mare de acolo, e un loc mișto.

Te mai plimb prin centrul vechi, mergem spre primărie, îți arăt Palatul Agriculturii, casa unde a locuit Ana Aslan, casa cu fantome și apoi te duc să dăm o tură pe pietonală. Ocolim un pic să-ți arăt unde a fost sinagoga, mai dăm o tură prin centru să vezi biserica greacă, biserica armenească și cea catolică. Sunt în apropiere.

Te duc apoi prin Comorovca lui Codin, apoi mergem la pas, spre o bere. Știu eu un loc bun.

Care este cuvântul care crezi tu că descrie Brăila de azi cel mai bine și care este cuvântul care ar descrie un viitor posibil al Brăilei? Cum ar putea fi Brăila în varianta ei frumoasă?

Cred că Brăila de azi e reprezentată de nepăsare, paragină și prostie, în egală măsură.

Renaștere, reformare, transformare ar putea fi căile spre a face Brăila un oraș cochet, frumos, frecventabil, din nou.

Brăila în varianta ei frumoasă ar putea fi una dintre principalele atracții turistice ale țării, un pol economic important. Nu bat câmpii, a mai fost, în perioada interbelică, fix în poziția asta.

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

[yuzo id=527]
[yuzo id=528]
[yuzo id=706 ]
[yuzo id=720 ]

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători