Raluca Buzea: „Cred că Brăila are un potențial fantastic”

Pentru Raluca Buzea, plecată din Brăila pe alte meleaguri, Brăila este despre case frumoase și nume faimoase, dar și despre sirop cu sifon și pește. Iar viitorul Brăilei este un viitor turistic care exploatează trecutul multicultural și multietnic al orașului.
Facebook

Cum arată Brăila ta personală, subiectivă? Cum ai descrie azi Brăila copilăriei tale – ce imagini, ce gusturi, ce mirosuri asociezi cu ea?

Brăila mea este legată profund de vârsta copilăriei și apoi de adolescență și are pentru mine, ca pentru mulți oameni, nostalgia aia specială a locului în care te-ai născut. Când ești mic universul tău este scara ta, blocul tău, blocurile vecine în care stau prietenii tăi. E vorba de câteva blocuri, scări și bănci, dar pentru tine pare lumea toată. Dacă închid ochii și mă gândesc la Brăila copilăriei mele, văd o lumină caldă, multă verdeață, parcarea în care am copilărit și mulți copii veseli stând până seara târziu afară. Mai văd nuci verzi și mâini murdare de copil, puf de plop, miros de tei, caisul și lămâiul de la tataia din curte, smochine proaspete tot de la el, brânza cu găurele de la Piața Mare, friiiiiige gogoșica, frige! dacă o mai ține minte cineva pe doamna care vindea gogoși în Concordia sau la Lacul Sărat.

Cum crezi că ar putea fi convins cineva să aleagă Brăila pentru un city break în țară, așa cum aleg acum Brașovul sau Sibiul? 

Sincer, cam greu în momentul de față. Cred că Brăila are un potențial fantastic, cu Dunărea, Insula Mare, toată istoria multiculturală, un teatru foarte bun, cu stațiunea Lacu Sărat, dar cred că momentan nu poate atrage turiști ca Brașovul sau Sibiul, nu are facilitățile turistice ale altor orașe. Din păcate foarte multe zone cu potențial superb sunt lăsate în paragină – de ex. zona Împăratul Traian și foarte multe case superbe din centrul vechi al orașului se dărâmă sau s-au dărâmat deja, cele care au fost refăcute au culori stridente și nu se încadrează în peisaj, etc.

Cum ar arăta un tur al Brăilei gândit și ghidat de tine? Ce mi-ai arăta mie în Brăila? Ce crezi că ar trebui să văd în Brăila, dacă vin într-un final de săptămînă, ca să mă îndrăgostesc de oraș?

Asta chiar e o temă frumoasă de gândire.

Sunt foarte multe locuri frumoase în Brăila, pentru turistul un pic atipic, care e fascinat de locuri mai ascunse, arhitectură frumoasă chiar dacă în descompunere, și mult trecut interesant. Prima dată mă duc cu gândul la Centru, unde aș arăta teatrul, apoi Piața Poligon, strada Împăratul Traian, zona în care mai demult erau felinarele roșii, Dunărea, de peste tot pe unde se vede pe traseu. Grădina Publică și străzile care duc la ea, turnul din Grădină – Castelul de apă cred că îi zice. Din nou Dunărea. Am înțeles că ar exista și o rețea de catacombe, dar nu cred că se vizitează. Casa memorială Panait Istrati, chiar dacă eu nu am văzut-o până acum, deși Istrati e unul din scriitorii mei preferați și lumea descrisă de el mă fascinează.

Am vizita Biserica Greacă, care e una dintre cele mai frumoase biserici din lume pentru mine, apoi am merge aproape pe Strada Danubiului, de unde în zilele senine se văd Munții Măcin. Apoi strada Vapoarelor, și celelalte străzi de pe lângă, cu toate casele vechi, frumoase și dărăpănate, care mă fac invariabil să închid ochii și să îmi imaginez cum era. Strada Republicii, Biserica Petru și Pavel. Ne-am plimba pe bulevarde, iar într-o dimineață am mânca covrigi cu sana de la Covrigărie. 

De mâncat am mânca la Crama Terente o saramură bună și am bea sirop cu sifon. Am merge la Piața Mare să căutăm brânză cu găurele – pentru mine cel puțin.

Care este cuvântul care crezi tu că descrie Brăila de azi cel mai bine și care este cuvântul care ar descrie un viitor posibil al Brăilei? Cum ar putea fi Brăila în varianta ei frumoasă?

Brăila azi – adormită cred că ar fi un cuvânt bun și îmi pare foarte rău că este așa. Pentru viitor – farmec. Cred că are un farmec aparte pentru noi cei care o cunoaștem bine, și mi-ar plăcea să și-l recapete și pentru restul. Brăila în varianta ei frumoasă ar fi în primul rând un oraș viabil economic, cu locuri de muncă, un oraș care să fie mai atractiv și pentru tineri.

Ar fi un oraș care ar sprijini cultura dincolo de concertele de pe faleză, care ar investi în teatrul care are actori minunați și o clădire superbă, poate ar reface cinematografele vechi ca Lira sau Central.

Ar avea un circuit turistic integrat care să exploateze trecutul multicultural al Brăilei, cu greci, turci, lipoveni, evrei și alții stabiliți aici datorită portului, portul fluvial și străduțele superbe care duc la Dunăre.

Ar culege povești de la bătrânii care își mai amintesc perioada aia și cum se stabilea prețul grânelor la Brăila. Casele frumoase și vechi ar fi refăcute și puse în valoare. Ar recrea ceva din farmecul din scrierile lui Istrati.

Ar vorbi despre Johnny Răducanu, Maria Filotti, Ana Aslan. Ar cânta Alifantis. S-ar vinde și s-ar mânca mai mult pește și s-ar face mai multe restaurante bune de pește.  S-ar reface Piața Mare – hala – și s-ar putea vizita fabrica Braiconf și s-ar moderniza stațiunea Lacu Sărat.

Imagini: Colecția personală Raluca Buzea. © Raluca Buzea

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători