Anton Dumitriu, matematicianul Brăilei

Pe lângă o serie de artiști, savanți și scriitori, orașul de la gurile Dunării se poate lăuda și cu un matematician și filozof: Anton Dumitriu.
Facebook

Acesta s-a născut în 1905 într-o familie cu origini grecești și a urmat, în orașul său natal, cursurile școlii primare și ale liceului real Nicolae Bălcescu. Influențat de profesorii deosebiți pe care i-a avut în timpul liceului, oscilează între pasiunea sa pentru științele exacte, dar și pentru literatură. Astfel, ajuns student la București, urmează atât cursurile Facultății de științe, obținând în 1929 licența în matematici, cât și ale Facultății de litere și filosofie ale Universității București, pe care o termină un an mai târziu. Mai mult chiar, în anul 1938 obține titlul de doctor în filosofie cu o teză care tratează bazele filosofice ale ştiinţei.

Revine la Brăila ca profesor de matematică la Școala Normală și la Școala Comercială Superioară, perioadă în care începe publicarea unei serii de lucrări filozofice. Întors la București, devine asistent la  Școala Politehnică. De asemenea, începe să activeze în publicistică, lucrând la săptămânalele Lumea Românească și Facla și, mai apoi, la  revista Caiete de filosofie și la săptămânalul Democrația. După război, ascensiunea curentului comunist îl face să se retragă din viața publică: este dat afară de la Universitate, are parte de un proces politic și, fără a fi dovedit vinovat, este condamnat la 12 ani de închisoare cu executare. După ce este eliberat în 1954, se întoarce la Academia Română în 1964 și ajunge șef al sectorului Logică clasică la Centrul de logică, iar în 1971 se pensionează la cerere. Se stinge din viață la 8 ianuarie 1992.

Dacă în România regimului comunist meritele sale au fost cu greu recunoscute, comunitatea științifică internațională l-a omagiat din plin. Astfel, este mit profesor onorific în Italia, la Institutul de științe umane din Urbino, dar și la facultatea de filosofie comparată din Paris. Începând cu 1966, a publicat 11 cărți de logică și filosofie, între care și opera sa cea mai complexă, o istorie a logicii. De asemenea, a redactat 57 de lucrări științifice (trei de matematică și 54 de logică și filosofie) în reviste din România, Italia, Franța, Elveția și SUA.  Scrierile sale, atât cele ce țin de logică și matematică, cât și cele filosofice, pornesc de la ideea că omul și devenirea lui se află în centrul tuturor problemelor apărute în calea raţiunii de-a lungul timpului 

Din octombrie 2010, școala nr. 10 din Brăila îi poartă numele, în semn de omagiu pentru meritele sale deosebite.

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

[yuzo id=527]
[yuzo id=528]
[yuzo id=706 ]
[yuzo id=720 ]

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători

De prin târg

[yuzo id=527]
[yuzo id=528]
[yuzo id=706 ]
[yuzo id=720 ]