George Cavadia, mentorul spiritual al cântăreței Haricléa Darclée

Compozitorul George Cavadia se numără printre cele mai importante personalități care s-au implicat în dezvoltarea culturii muzicale a Brăilei. Faima sa a depășit cu mult „cadrul” local, prin implicarea sa neobosită în domeniul artistic al vremii.
Facebook

Născut în Macedonia în 1858, George Cavadia a devenit brăilean urmându-și părinții, care s-au stabilit la în principatul Țării Românești, chiar în orașul de la gurile Dunării. Familia acestuia i-a susținut înclinațiile artistice încă din copilărie: a urmat lecții de pian și de canto, cu tenorul italian Luigi Ademollo. 

Înzestrat cu o voce plăcută de bariton, manifestând un talent evident în domeniul compoziției și având o cultură generală excepțională, tânărul Cavadia s-a implicat cu mult entuziasm, perseverență și diplomație într-o serie de inițiative artistice locale. A fost unul dintre principalii fondatorii Școlii locale de Muzică și a Conservatorului, a susținut și organizat o serie de spectacole ale societății muzicale „Lyra” și ale corului acesteia. Mai mult chiar, a donat importante sume pentru construirea și dotarea clădirii Lya cu un pian de concert. Prin demersurile făcute din postura de președinte al societății, a fondat, în cadrul Primăriei, un serviciu cu două instituții muzicale : fanfară și orchestră simfonică. Fanfara cânta de trei ori pe săptămână în parcurile și piețele orașului, iar orchestra simfonică concerta săptămânal.

Din 1880 până în 1884, se numără printre arhitecții mai multor inițiative culturale ale aristocrației bucureștene. Vocea lui Cavadia, care putea acoperi mai multe registre, de la bas la cel al tenorului, este asemuită, la vremea respectivă, cu cea a celebrului cântăreț napolitan Enrico Caruso  sau cu cea a lui Enrico Tamberlick, fiind apreciată de atât de iubitori de muzică, cât și de critici – nu numai în România, ci și la Napoli, Paris, Madrid sau Nisa .

George Cavadia poate fi considerat și drept mentorul spiritual al cântăreței Haricléa Darclée, născută la Brăila. El este cel care o sfătuiește să-și continue studiile la Paris și care reușește să o facă cunoscută și apreciată în sferele artistice ale capitalei românești. Legătura dintre compozitor și Hariclea Darclée a fost consolidată, se pare, de originile grecești ale cântăreței.

George Cavadia a murit la Paris la 18 ianuarie 1926, dar a fost înmormântat la Brăila. O decizie a Consiliului Local Brăila din 30 iulie 2004 l-a ridicat pe compozitor la titlul de Cetățean de Onoare al orașului. În anul 2016, Consiliul Județean Brăila a botezat Filarmonica Lyra cu numele lui George Cavadia, ca un omagiu  adus celui care a fost fondatorul Societății Filarmonice Lyra.

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători