Hariclea Darclée – prima Tosca din istorie

Brăila a dat nume mari în muzică, dar Hariclea Darclée este poate cel mai mare nume. A fost ceea ce am numi azi o divă cu succes internațional, prima Tosca din istorie, prietenă cu Verdi, decorată de regele Carol I, curtată de regele Portugaliei și ultimul sultan al Imperiului Otoman.
Facebook

Liceul de Arte din Brăila poartă numele Hariclea Darclée. Numele mai este probabil relativ cunoscut în afara lumii culturale datorită Festivalului și Concursului de Canto Hariclea Darclée, organizat de Mariana Nicolesco la Brăila o data la doi ani. Dar probabil puțină lume știe cine a fost de fapt această doamnă și cât de faimoasă a fost în lume.

Hariclea Darclée este de fapt numele de scenă, numele adevărat era Hariclea născută Haricli, căsătorită Hartulari. Hariclea s-a născut la Brăila la 10 iunie 1860, într-o familie bogată – pe linie maternă se trăgea din familia Mavrocordat, bunica ei a fost Smaranda Mavrocordat, iar tatăl era mare moșier.

Școala o face la Viena, la pensionul Lobkowitz – zic diferitele ei biografii, Lobkowitz fiind numele unei dintre cele mai faimoase familii din fostul imperiu austro-ungar, care au lăsat multe castele pe teritoriul actual al Cehiei, iar la Viena Palatul Lobkowitz, astăzi muzeu. Beethoven i-ar dedicat trei dintre simfoniile sale celui de-al 7-lea print Lobkowitz, care era unul dintre patronii săi. Cam așa de bogată era familia ei.

Averea familiei i-a dat și foarte mare libertate, pentru că, după ce se mărită și are și un copil, pleacă la Paris ca să ia lecții de canto cu unii dintre cel mai mari profesori din epocă. Acolo îl cunoaște pe compozitorul Charles Gounod, care i-ar fi dat și numele de scenă, Darclée. Ajunge să cânte la Opera din Paris, apoi la Scala din Milano, apoi în toată lumea, din America de Nord în Argentina. Este prietenă cu Giuseppe Verdi, cu Giacomo Puccini – este prima Tosca din istorie, dar și cu alte personalități ale lumii muzicale internaționale.

Marea ei poveste de iubire a fost cu un bariton, Eugenio Giraldoni. Dragostea lor a durat patru ani, până la urmă Giraldoni se va căsători cu o prințesă din Caucaz pe care o lăsase însărcinată, dar jurnalul i l-a făcut cadou Haricleei. De Iorgu Hartulari divorțase deja, din cauza pasiunii soțului pentru jocuri de noroc și relații extraconjugale, dar a continuat să îl întrețină.

Înainte cu mult de vedetele de azi care lansează parfumuri care le poartă numele Hariclea era curtată de case de modă care îi lansau parfumuri – Essenza Darclée este cel mai cunoscut – și îi concepeau toaletele, iar printre cei care se zice că au curtat-o s-au numărat Regele Carlos I al Portugaliei sau Abdul Hamid, ultimul sultan al Imperiului Otoman.

În România este numită „privighetoarea Carpaților” sau „gloria cea mare a României”, regele Carol I o decorează. Spre finalul vieții, după ce sărăcește, se întoarce în țară, unde își dorește să înființeze o școală de canto – nu mai apucă, moare de cancer la Spitalul Filantropia și va fi înmormântată la cimitirul Bellu pe banii Ambasadei Italiei.

La aniversarea a 135 de ani de la naşterea Haricleei Darclée, în 1995, oraşul său natal, Brăila, i-a adus un deosebit omagiu, organizând Concursul Naţional de Canto ce-i poartă numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco şi aşezat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Prima ediţie a Concursului Internaţional a avut loc în 1997 şi de atunci se repetă la fiecare doi ani, în anul dintre o ediţie şi alta având loc Cursuri de Măiestrie Artistică, Master Classes.

Fiul său, Ion Hartulari-Darclée, va fi și el un renumit compozitor și dirijor.

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători