Ștefan Hepites

Ștefan Hepites este fiul lui Constantin C. Hepites, primar al Brăilei, coordonator al primei ediții a Farmacopeei Române. Ștefan este însă nu doar fiul unui tată excepțional, ci el însuși o personalitate a României, membru al Academiei Române, fondatorul meteorologiei în țara noastră și cel care a realizat primele măsurători seismologice.
Facebook

Doctorul Constantin Hepites a fost căsătorit cu Smaranda, care era fiica serdarului Dâmboviceanu – se pare că Dâmbovicenii erau niște boieri destul de cunoscuți și cu tot felul de funcții prin Valahia. Cei doi au avut opt copii, Ștefan, cu studii de matematică și fizică la Bruxelles, în paralel cu o școală militară de geniu, fiind probabil cel mai cunoscut. Alți doi băieți au fost medici, cu studii la Viena, ca și tatăl lor.

Dacă doctorul Constantin C. Hepites a alcătuit prima Farmacopci; românească, fiul său, Ştefan Hepites, este și el unul dintre cei pionierii unui alt domeniu în România: a înfiinţat în 1884 Institutul de Meteorologie şi a iniţiat primele măsurători seismologice.

La București, Ștefan Hepites a locuit într-o casă de pe bd. Lascăr Catargiu, iar astăzi există o stradă Ştefan Hepites în apropierea vechiului sediu al Institutului Meteorologic din Parcul Carol.

Soția lui Ștefan Hepites, Maria, era fiica doctorului Gheorghe Athanasovici, originar din Bulgaria și unul dintre întemeietorii Facultăţii de Medicină din Bucureşti, şi a Polixeniei, născută Triandafil, din familie cu Grigore Triandafil, primar al Bucureștiului, ministru și deputat.

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători