Prima pagină » Locuri

Categorie: Locuri

Brăila veche este un oraș ca un amfiteatru care coboară spre Dunăre. Amfiteatrul acesta este de fapt un minunat oraș care respiră istorie. Cineva spunea despre Brăila că este ”cel mai mare cimitir de clădiri mișto din România”. Și chiar așa este.
Brăila veche era un oraș de oameni înstăriți sau de-a dreptul bogați, cu case mari și elegante, cu clădiri în care au fost pe vremuri hoteluri, teatre, restaurante sau chiar cazinouri. Cu mori și fabrici, ateliere și magazine. Apoi sunt o mulțime de biserici, câte una pentru fiecare etnie sau confesiune care a trăit de-a lungul vremii în Brăila cosmopolită și multietnică: biserica greacă și bserica lipovenească, biserica ortodoxă într-o veche geamie sau fosta sinagogă, toate pot fi văzute într-o singură plimbare. Iar apoi sunt tot felul de monumente, parcuri, ceasuri, busturi care fiecare aduce un omagiu unei personalități a Brăilei sau spune o poveste despre un moment anume din istoria orașului.

Gara Fluvială din Brăila

Gara Fluvială din Brăila,cunoscută și sub denumirea de Căpitănia Veche, o clădire impunătoare construită de cunoscutul arhitect Anghel Saligny, situată la nr. 4 pe strada care îi poartă numele, este locul din care porneau odinioară la drum navele ce străbăteau cursul Dunării.

Citește tot »

Palatul Agriculturii

Situat pe Valea Călărașilor, la numărul 52, impozantul Palat al Agriculturii este unul dintre frumoasele edificii care, de-a lungul anilor, au constituit un motiv de mândrie pentru orașul dunărean.

Citește tot »

Palatul Lyra – Societatea filarmonică

Situat în Brăila pe Calea Călărașilor, la numărul 52, Palatul Lyra a fost construit între anii 1924 – 1926, la inițiativa muzicianului George Cavadia, președintele de atunci al Societății Lyra. În prezent, Palatul Lyra este sediul Filarmonicii Lyra-George Cavadia și locul de desfășurare a concertelor de muzică clasică din orașul dunărean.

Citește tot »

Castelul de Apă

Situat pe faleza Dunării, în cel mai înalt punct al orașului Brăila, Castelul de Apă este considerat a fi unul dintre simbolurile orașului.

Citește tot »

Casa memorială Panait Istrati

Ca un adevărat un fiu al Brăilei, scriitorul și publicistul Panait Istrati a fost omagiat de orașul său natal printr-o casă memorială amplasată în Grădina Publică a urbei în care s-a născut și a copilărit.

Citește tot »

Casa memorială Perpessicius

Imobilul în care s-a născut Dumitru S. Panaitescu – poet, istoric, folclorist și critic literar – mai bine cunoscut sub pseudonimul Perpessicius, unul dintre cei mai importanți cercetători și editori al operei eminesciene, este amplasat în Brăila, pe strada Cetății, la numărul 70.

Citește tot »

Biserica greacă „Buna Vestire”

Biserica Greacă din Brăila, cu hramul „Buna Vestire”, a fost ridicată în stil bizantin, cu influențe antice elene, gotice și de Renaștere pe Calea Călărașilor, la numărul 3 (fosta stradă Nicolae Filipescu). Până la ridicarea clădirii, grecii din zonă frecventau bisericile românești, după care au construit un mic paraclis din lemn, unde se oficia în limba greacă.

Citește tot »

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Brăila, ridicată în stil neobizantin pe strada Unirii, la numărul 220, vine în sprijinul credincioșilor nu doar oferindu-le ocrotire și îndrumare spirituală, ci și îngrijindu-se de copiii enoriașilor.

Citește tot »

Silozurile Anghel Saligny

Numele lui Anghel Saligny este asociat cel mai adesea cu podul de peste Dunăre de la Cernavodă, dar acest inginer de geniu s-a ocupat, printre altele, de construirea docurilor la Brăila, la Galați și la Constanța.

Citește tot »

Moara Lykiardopol sau Lykiardopoulos

Când a fost construită, Moara Lykiardopol a fost cea mai modernă din această parte a Europei. Era uriașă și exporta făină în tot Orientul. Proprietarii, familia Lykiardopol, erau una dintre cele mai importante familii de industriași greci din oraș.

Citește tot »
Ilustrație Moara Violatos

Moara Violatos

Când a fost construită, în 1896, Moara Violatos a fost considerată cea mai modernă moară din sud-estul Europei, cu una dintre cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare capacitate de producție. A fost una dintre clădirile industriale ale Brăilei construite după planurile lui Anghel Saligny.

Citește tot »
Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae este una din cele mai frumoase biserici din oraș, construită pe banii localnicilor, după un incendiu, după planurile arhitectului-șef al orașului, pictată de un pictor școlit la Paris și decorată de unul dintre cei mai buni sculptor de biserici din epocă.

Citește tot »
Muzeul Nică Petre.

Muzeul Nică Petre

Situat în imediata apropiere a centrului istoric al Brăilei, pe strada Belvedere, la numărul 1, Centrul Cultural Nicăpetre a fost înfiinţat în decembrie 2001, pentru a adăposti donaţia sculptorului brăilean şi funcţionează în sediul fostei Case a Colecţiilor de Artă, a cărei activitate s-a desfășurat sub această denumire în perioada 1986-2001.

Citește tot »
Teatrul Maria Filotti. Casa Rally. Teatrul Regal.

Teatrul Maria Filotti

Teatrul Maria Filotti este emblematic pentru Brăila și istoria lui este, într-un fel, istoria Brăilei. A fost han și s-a numit Casa Rally, după numele fraților care au construit-o. Apoi a trecut Regele Carol prin oraș și apoi s-a numit Teatrul Regal. Apoi Dumitru Ionescu, primar al Brăilei, îl lasă moștenire orașului. Și, în fine, primește numele marii actrițe născute Maria Filotti.

Citește tot »