Prima pagină » Locuri » Biserici

Categorie: Biserici

Undeva pe la jumătatea secolului al XVI-lea, după cucerirea orașului de către turci, a fost înființată o Mitropolie a Proilaviei – și aflăm astfel un vechi nume al orașului – care mitropolie aparținea direct de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.
Apoi, de-a lungul secolelor, fiecare etnie sau confesiune care a trăit în Brăila cosmopolită și multietnică a avut biserica ei, așa că găsim în oraș o biserică greacă și una armeană, o biserica ortodoxă într-o veche geamie sau o fosta sinagogă, toate pot fi văzute într-o singură plimbare. Iar la aceste biserici au lucrat de-a lungul vremii arhitecți, pictori și sculptori cunoscuți în epocă, unii dintre ei rămânând în istoria domeniului.

Biserica greacă „Buna Vestire”

Biserica Greacă din Brăila, cu hramul „Buna Vestire”, a fost ridicată în stil bizantin, cu influențe antice elene, gotice și de Renaștere pe Calea Călărașilor, la numărul 3 (fosta stradă Nicolae Filipescu). Până la ridicarea clădirii, grecii din zonă frecventau bisericile românești, după care au construit un mic paraclis din lemn, unde se oficia în limba greacă.

Citește tot »

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Brăila, ridicată în stil neobizantin pe strada Unirii, la numărul 220, vine în sprijinul credincioșilor nu doar oferindu-le ocrotire și îndrumare spirituală, ci și îngrijindu-se de copiii enoriașilor.

Citește tot »
Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae este una din cele mai frumoase biserici din oraș, construită pe banii localnicilor, după un incendiu, după planurile arhitectului-șef al orașului, pictată de un pictor școlit la Paris și decorată de unul dintre cei mai buni sculptor de biserici din epocă.

Citește tot »