Prima pagină » Oameni » Personalităţi

Categorie: Personalităţi

Brăila este orașul unde s-au născut Ana Aslan, cea care va deveni faimoasă în lumea întreagă prin tratamentele ei împotriva îmbătrânirii, folosite zice-se de mulți din elita politică a lumii, dar și Mina Minovici, fondatorul medicinei legale în România.
Din Brăila a plecat Hariclea Darclee, cea pentru care Puccini ar fi scris Tosca, Jean Moscopol, cântăreț faimos în perioada interbelică era dintr-o familie de greci brăileni, iar Nicu Alifantis, pe care îl ascultăm cu plăcere în zilele noastre, este tot brăilean.
Un alt brăilean creator de instituții este Ștefan Hepites, fizician, creator de instituții și servicii naționale, printre ele Institutul Național de Meteorologie. Edmond Nicolau este un brăilean căruia i se datorează crearea Facultății de Cibernetică Economică în cadrul Academiei de Studii Economice din București.
Arthur Verona, cel care dă numele unei străzi și unei cafenele din București unde mulți ați băut măcar o cafea, a fost un pictor născut în Brăila. Iar dacă ajungem la literatură, Brăila este orașul legat de numele lui Panait Istrati. Perpessicius sau Mihai Sebastian.

Iannis Xenakis, fiu al orașului Brăila

Poate nu multă lume știe, dar cunoscutul Iannis Xenakis, compozitor, arhitect și matematician francez de origine română care a creat muzică realizată cu ajutorul computerelor electronice și bazată pe pe sisteme de probabilitate matematică, este un fiu al orașului Brăila!

Citește tot »

Nicăpetre, brăileanul comparat cu Brâncuși

Petre Bălănică, cel care a creat sub pseudonimul artistic Nicăpetre, fiu de țărani din Brăilția, și unul dintre cei mai cunoscuți sculptori moderni, s-a născut în anul 1936 în cartierul mărginaș al orașului dunărean și s-a stabilit în 1981 în Canada, unde și-a continuat cariera până la sfârșitul vieții, în 2008.

Citește tot »

Panait Istrati, fiul Brăilei

Opera sa literară descrie lumea proletariatului, diversitatea de rase, ideologii, religii și filosofii pe care le-a întâlnit în peregrinările sale prin lume dar și frumusețea ţinuturilor natale – Brăila și Delta Dunării.

Citește tot »

Nae Ionescu, personalitate marcantă a perioadei interbelice

„Meseria de gazetar nu e din cele mai uşoare. Lumea e învăţată să te încadreze al cui eşti – sau, vorba lui Caragiale – cu cine votezi. Că nu eşti al nimănui, decât al lui Dumnezeu şi al conştiinţei tale, asta nu poate înţelege nimeni” – Nae Ionescu, filosof, logician, pedagog şi jurnalist brăilean.

Citește tot »
Actrita Lilly Carandino

Lilly Carandino, românca asemuită Gretei Garbo

Una dintre cele mai spectaculoase actrițe de pe scena Naționalului bucureștean, brăileanca Lilly Carandino, a fost considerată – la vremea respectivă – o adevărată Greta Garbo a României, atât pentru talentul său cât și pentru izbitoarea asemănare cu vedeta hollywoodiană.

Citește tot »

Arthur Verona, pictorul născut la Brăila

Dacă ați vizitat fostul Palat Regal, actualul Muzeu Național, ați observat, cu siguranță, monumentala frescă intitulată „Apoteoză”, pictată pe tavanul aflat deasupra Scării Voievozilor. Aceasta este doar una dintre cele mai impresionante lucrări ale pictorului brăilean Arthur Verona.

Citește tot »

Moș Teacă are origini brăilene

De câte ori nu am exclamat ironic „uite-l și pe Moș Teacă” la vederea unui personaj milităros, puțintel fanfaron, nu foarte dotat din punct de vedere intelectual dar plin de propria sa importanță? Știați că „părintele” acestui personaj, scriitorul și publicistul Anton Bacalbașa, este brăilean?

Citește tot »

Hariclea Darclée – prima Tosca din istorie

Brăila a dat nume mari în muzică, dar Hariclea Darclée este poate cel mai mare nume. A fost ceea ce am numi azi o divă cu succes internațional, prima Tosca din istorie, prietenă cu Verdi, decorată de regele Carol I, curtată de regele Portugaliei și ultimul sultan al Imperiului Otoman.

Citește tot »

Ștefan Hepites

Ștefan Hepites este fiul lui Constantin C. Hepites, primar al Brăilei, coordonator al primei ediții a Farmacopeei Române. Ștefan este însă nu doar fiul unui tată excepțional, ci el însuși o personalitate a României, membru al Academiei Române, fondatorul meteorologiei în țara noastră și cel care a realizat primele măsurători seismologice.

Citește tot »