Prima pagină » Poveşti

Categorie: Poveşti

Poveștile Brăile sunt la fel de eclectice precum amestecul de etnii care au trăit și s-au perindat prin oraș de-a lungul secolelor. A trecut pe aici Mihail Pavlovici Romanov, duce și general, fiul cel mic al țarului Pavel I și și-a legat numele de o biserică. Sistematizarea de după plecarea turcilor a fost făcută pe baza planurilor lui Rudolf Artur baron von Borroczyn, ofiţer rus de origine germană. Brăilenii erau atât de bogați, încât în oraș exista o fabrică de șampanie. Iar prima sucursală în Țările Române a companiei de asigurări Generali a fost deschisă la Brăila, cel mai mare centru comercial din regiune, și anul era 1835. Orașul are sute de povești interesante care pot fi spuse nu doar ca în manualul de istorie, ci așa, ca într-un ziar tabloid pe care îl citești la cafea.

Harta veche a orasului Braila

A nimerit orbul Brăila!

„Ei, nu-ți fie teamă, cum să nu poți să te descurci? A nimerit orbul Brăila, o să reușești și tu!”. Mulți dintre noi am avut parte de astfel de încurajări și am reușit în ceea ce ne-am propus, susținuți de acest proverb. V-ați gândit, oare, de unde vine însă expresia?

Citește tot »

Premiere la Brăila

De numele Brăilei se leagă multe premiere. Un motiv este că orașul era bogat și avea locuitori înstăriți, alt motiv este că orașul a avut primari destoinici, dornici să lase ceva în urmă.

Citește tot »

Albanezul Naum Vechilargi

Familia Vechilargi este o familie de albanezi care a trăit o vreme în Brăila. Primul primar de după plecarea turcilor se pare că a fost un Constantin Vechilargi, iar cărturarul de numele căruia se leagă primul alfabet albanez a locuit și el o vreme în oraș.

Citește tot »

Un duce rus la Brăia

Fiul Ecaterinei cea Mare a fost Pavel I, iar unul dintre fiii lui Pavel a fost Mihail Pavlovici Romanov, general și duce, șef al armatei ruse în perioada războiului ruso-turc încheiat cu Pacea de la Adrianopol la 1829.

Citește tot »