Războiul nostru de Independență era, la nivel internațional, un război ruso-turc despre care se scria prin toate ziarele. Iată ce aflăm:
Despre flota turcă ce bombardează Brăila. Iată ce zice știrea:
Londra, 4 mai. O parte a flotei conduse de Hobari Pașa, care reușise să scape din blocada de la Galați, s-a îndreptat spre Brăila, la 30 de mile distanță în susul râului, sub comanda lui Dchamatchroum Pașa și câteva cuirasate au intrat în luptă cu bateriile ruse de pe uscat. După ce au bombardat orașul, s-au retras și s-au întors la flota principală.
Despre cum războiul e în toi la Brăila. Iată ce zice știrea:
Bombardarea Brăilei. Bombay, 4 mai. Khamatonon Pașa s-a întreptat cu câteva cuirasate spre Brăila și a intrat în luptă cu bateriile ruse de la Brăila, a bombardat orașul și apoi s-a retras.
(Este menționată apoi atitudinea partidelor din Parlamentul englez – ce părere au conservatorii și ce părere au liberalii.)
Despre același bombardament de la Brăila, dar în alt ziar.
Și parlamentul englez discută despre ce poziție să aibă față de turci și care să fie mesajul trimis Înaltei Porți. Iată și ziarul:
În unele articole se vorbește despre contextul mai larg al războiului ruso-turc, despre cum România și-a declarat independența și despre cum va fi oricum și în viitor un fel de tampon între ruși și turci, iar luptele de Brăila, despre care ziare din toată lumea au publicat știri, sunt și ele prezentate.