Prima pagină » Oameni

Categorie: Oameni

Brăila e un fel de pepinieră de personalități. De vedete chiar. Din toate domeniile. În medicină sau muzică, în literatură, filosofie sau publicistică, în fizică sau inginerie. De Ana Aslan știe toată lumea. Sau de Nicu Alifantis. Dar lista este mult, multa mai lungă și foarte interesantă.
Brăila este orașul în care primarii din perioada de dezvoltare, de glorie, de bogăție, erau ei înșiși niște personalități, niște oameni bogați și educați, care au făcut bani, au adus bani în oraș, dar au și donat și au muncit pentru a-l face un loc unde să vrei să trăiești și să construiești afaceri.
În fine, Brăila este orașul care a rămas, cu mirosul Dunării și căldura verii, cu casele și străzile ei, în memoria afectivă a brăilenilor plecați azi la București sau în alte zări. Unii dintre ei la fel de faimoși ca mulți dintre cei ce au făcut istorie în oraș sau în țară. 😊 Ok, poate exagerăm un pic.

Iannis Xenakis, fiu al orașului Brăila

Poate nu multă lume știe, dar cunoscutul Iannis Xenakis, compozitor, arhitect și matematician francez de origine română care a creat muzică realizată cu ajutorul computerelor electronice și bazată pe pe sisteme de probabilitate matematică, este un fiu al orașului Brăila!

Citește tot »

Nicăpetre, brăileanul comparat cu Brâncuși

Petre Bălănică, cel care a creat sub pseudonimul artistic Nicăpetre, fiu de țărani din Brăilția, și unul dintre cei mai cunoscuți sculptori moderni, s-a născut în anul 1936 în cartierul mărginaș al orașului dunărean și s-a stabilit în 1981 în Canada, unde și-a continuat cariera până la sfârșitul vieții, în 2008.

Citește tot »

Panait Istrati, fiul Brăilei

Opera sa literară descrie lumea proletariatului, diversitatea de rase, ideologii, religii și filosofii pe care le-a întâlnit în peregrinările sale prin lume dar și frumusețea ţinuturilor natale – Brăila și Delta Dunării.

Citește tot »

Nae Ionescu, personalitate marcantă a perioadei interbelice

„Meseria de gazetar nu e din cele mai uşoare. Lumea e învăţată să te încadreze al cui eşti – sau, vorba lui Caragiale – cu cine votezi. Că nu eşti al nimănui, decât al lui Dumnezeu şi al conştiinţei tale, asta nu poate înţelege nimeni” – Nae Ionescu, filosof, logician, pedagog şi jurnalist brăilean.

Citește tot »
Actrita Lilly Carandino

Lilly Carandino, românca asemuită Gretei Garbo

Una dintre cele mai spectaculoase actrițe de pe scena Naționalului bucureștean, brăileanca Lilly Carandino, a fost considerată – la vremea respectivă – o adevărată Greta Garbo a României, atât pentru talentul său cât și pentru izbitoarea asemănare cu vedeta hollywoodiană.

Citește tot »

Arthur Verona, pictorul născut la Brăila

Dacă ați vizitat fostul Palat Regal, actualul Muzeu Național, ați observat, cu siguranță, monumentala frescă intitulată „Apoteoză”, pictată pe tavanul aflat deasupra Scării Voievozilor. Aceasta este doar una dintre cele mai impresionante lucrări ale pictorului brăilean Arthur Verona.

Citește tot »

Moș Teacă are origini brăilene

De câte ori nu am exclamat ironic „uite-l și pe Moș Teacă” la vederea unui personaj milităros, puțintel fanfaron, nu foarte dotat din punct de vedere intelectual dar plin de propria sa importanță? Știați că „părintele” acestui personaj, scriitorul și publicistul Anton Bacalbașa, este brăilean?

Citește tot »

Hariclea Darclée – prima Tosca din istorie

Brăila a dat nume mari în muzică, dar Hariclea Darclée este poate cel mai mare nume. A fost ceea ce am numi azi o divă cu succes internațional, prima Tosca din istorie, prietenă cu Verdi, decorată de regele Carol I, curtată de regele Portugaliei și ultimul sultan al Imperiului Otoman.

Citește tot »