Parohia Romano – Catolică de Brăila a fost înființată în 1835 de către Episcopul Giussepe-Maria Molajoni, pentru a veni în sprijinul comercianților străini atrași de înflorirea culturală și economică a portului dunărean. În anul 1832 Molajoni a trimis, de la București, un preot poliglot pentru a ține slujbele – capela și locuința preotului fiind instalate într-o casă luată cu chirie. În 1837 s-a obținut loc pentru un cimitir, iar mai apoi, prin bunăvoința Domnului Munteniei, Alexandru Ghica, s-a primit loc pentru biserică și casa parohială. În 1839, în urma unor colecte și donații, s-a reușit ridicarea unei capele. Comunitatea catolică s-a organizat în anii următori și, beneficiind de sprijinul împăratului Franz Josef și cu ajutorul altor colecte, s-a strâns suma necesară pentru o construcție definitivă. Pãrintele franciscan Ambrozie Bogdanfi a reușit ridicarea bisericii actuale în 1855, edificiul primind consacrarea din partea Arhiepiscopului Paolo Giuseppe Palma.
Construită în stil neoroman din cărămidă, biserica are un turn cu trei clopote de dimensiuni mijlocii, împodobit cu un orologiu cu patru cadrane, primit din München în anul 1872. Orga lăcașului, realizată la fabrica Wegenstein din Timișoara, a fost adusă în anul 1939.
Biserica a fost înzestrată în 1881 cu prețioasa icoană „Adormirea Maicii Domnului”. În perioada 1925-1928, șase vitralii întregesc aspectul locașului, iar un altar din piatră și marmură, lucrat în Franța, desăvârșește, în 1931, edificiul. Piesa este donată de o familie franceză, cu ocazia celui de-al cincilea centenar al morții Sfintei Ioana d’Arc. Preotul Ioan Knosalla, cel care a ridicat actuala casă parohială, a fost cel care a adus în biserică statuile „Inima lui Iisus”, „Maica Domnului”, „Sf. Iosif ”, „Sf. Anton” și complexul statuar „Calea Crucii”, alcătuit din 14 frumoase statuete, lucrate la Stuflesser. Statuia Fecioarei Maria de Lourdes este prima statuie de acest fel dintr-o biserică din România. În anul 1925, biserica a fost restaurată exterior și interior, introducându-se curent electric și fiind reparate casa parohială și localurile școlii.
Pe lângă construcția propriu-zisă, creșterea numărului practicanților catolici a dus la nevoia înființării unei școli parohiale, care funcționa pe lângă biserică. În anul 1885, surorile Institutului Sfânta Maria au înființat o școală primară și secundară, cu pensionat. Din păcate, după cele două războaie mondiale, numărul credincioșilor a scăzut foarte mult. În prezent, comunitatea catolică din Brăila numără mai puțin de 640 de familii și circa 1300 de credincioși de diferite etnii și culturi.
În cadrul parohiei sunt prezente și două congregații de călugărițe – Congregatio Jesu, care administrează o școală primară și o grădiniță și Clarisele Franciscane Misionare ale Preasfântului Sacrament, cu 3 surori.
Sursa foto: PAROHIA ROMANO-CATOLICĂ BRĂILA