Din păcate, în oraș nu s-a păstrat nici una dintre clădirile în care marele scriitor a locuit cu adevărat. Pentru a-l cinsti însă, edilii brăileni au înființat, cu prilejul sărbătoririi centenarului său (1884 – 1984), o casă memorială/muzeu – amplasată într-o clădire construită în stil neoromânesc la sfârșitul secolului al XIX-lea, care avea destinație administrativă (Casa Grădinarului). Locația a fost aleasă de autorități pentru că parcul era unul dintre locurile favorite de plimbare și meditație ale lui Panait Istrati.
Casa găzduiește expoziţia memorială „Panait Istrati”, ce cuprinde o serie de manuscrise, obiecte personale (pălăria, pipa, ochelarii, trusa de birou, geanta şi pantofii scriitorului), piese de mobilier, un samovar adus de Istrati din Rusia, cărți cu autograf, ediții rare, ediții princeps, fotografii și documente procurate de la ultima soție a scriitorului, Margareta Istrati. În podul clădirii s-a organizat Fondul de documentare cu privire la studiul vieții și operei lui Panait Istrati, precum și un spațiu pentru activități cu publicul.
În încăperile care găzduiesc camera de lucru cu biblioteca şi sufrageria scriitorului sunt expuse numeroase fotografii realizate de Panait Istrati sau care îl reprezintă pe acesta, numeroase ediţii din opera scriitorului, scrierile publicate în volumul ,,Pagini de corespondenţă” și manuscrisele volumelor ,,Moş Anghel” și ,,Biroul de plasare” (cu adnotările autorului).
După o serie de lucrări de restaurare a centrului istoric al Brăilei, în care a fost inclusă și casa memorială (monumentul istoric având codul BR-IV-m-B-02157), aceasta a fost redeschisă la 16 aprilie 2011. Muzeul este situat în imediata apropiere a Casei Thuringer, în care mama lui Panait Istrati a lucrat ca menajeră.