Ioan Slătineanu

Primarul Brăilei la 1832 a fost Ion Slătiteanu, considerat un vizionar şi unul dintre cei mai buni conducători ai Brăilei, cel care a făcut primul plan de sistematizare al orașului.
Facebook

Ioan Slătineanu a fost boier și unii îl consideră pe el primul conducător al Brăilei după plecarea turcilor.

În 1832 s-au „înghesuit” pentru a ocupa funcţia de preşedinte al „maghistratului” peste 150 de candidanţi! A ieşit câştigător Ion Slătineanu care va conduce oraşul ca preşedinte al maghistratului alături de trei „mădulari” sau membri.  A fost un vizionar şi se spune că unul dintre cei mai buni conducători ai Brăilei. În 1832, portul Brăila depăşeşte ca număr de vase care ancorează portul Galaţi. Sunt documentate în 1831, 185 de vase în Galaţi față de 111 în Brăila, iar în 1832, dacă numărul vaselor din portul Galaţi rămâne aproape acelaşi (186), în Brăila numărul lor creşte la 486.

Despre Ioan Slătineanu, Constantin C.Giurescu scria că este un „Richelieu al Brăilei, fiind compat cu faimosul guvernator de origine franceză al Odessei, care pusese bazele dezvoltării acestui însemnat port şi-i asigurase înflorirea”.

Sub conducerea lui Ioan Slătineanu se întocmeşte un plan de sistematizare al oraşului. Planul este comandat  la ordinul guvernatorului Pavel Kiseleff și realizat de către căpitanul austriac baron R. de Berroczyn.

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

[yuzo id=527]
[yuzo id=528]
[yuzo id=706 ]
[yuzo id=720 ]

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători