Biserica Romano – Catolică Adormirea Maicii Domnului
Biserica parohială romano-catolică Adormirea Maicii Domnului (strada Galați, numărul 19), ridicată în stil neoromanic în anul 1855, se numără printre cele mai importante lăcașe de cult din Brăila.
Undeva pe la jumătatea secolului al XVI-lea, după cucerirea orașului de către turci, a fost înființată o Mitropolie a Proilaviei – și aflăm astfel un vechi nume al orașului – care mitropolie aparținea direct de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.
Apoi, de-a lungul secolelor, fiecare etnie sau confesiune care a trăit în Brăila cosmopolită și multietnică a avut biserica ei, așa că găsim în oraș o biserică greacă și una armeană, o biserica ortodoxă într-o veche geamie sau o fosta sinagogă, toate pot fi văzute într-o singură plimbare. Iar la aceste biserici au lucrat de-a lungul vremii arhitecți, pictori și sculptori cunoscuți în epocă, unii dintre ei rămânând în istoria domeniului.
Biserica parohială romano-catolică Adormirea Maicii Domnului (strada Galați, numărul 19), ridicată în stil neoromanic în anul 1855, se numără printre cele mai importante lăcașe de cult din Brăila.
Biserica ce poartă hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, dar și pe cel al Sfintei Cuvioase Parascheva este una dintre cele mai frumoase clădiri din Brăila, ridicată în stil neobizantin, pe strada Petru Maior, la numărul 24.
Biserica Greacă din Brăila, cu hramul „Buna Vestire”, a fost ridicată în stil bizantin, cu influențe antice elene, gotice și de Renaștere pe Calea Călărașilor, la numărul 3 (fosta stradă Nicolae Filipescu). Până la ridicarea clădirii, grecii din zonă frecventau bisericile românești, după care au construit un mic paraclis din lemn, unde se oficia în limba greacă.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Brăila, ridicată în stil neobizantin pe strada Unirii, la numărul 220, vine în sprijinul credincioșilor nu doar oferindu-le ocrotire și îndrumare spirituală, ci și îngrijindu-se de copiii enoriașilor.
Biserica Sf. Nicolae este una din cele mai frumoase biserici din oraș, construită pe banii localnicilor, după un incendiu, după planurile arhitectului-șef al orașului, pictată de un pictor școlit la Paris și decorată de unul dintre cei mai buni sculptor de biserici din epocă.
În Piața Traian găsim o clădire care seamănă cu o casă, dar care este o biserică unică în România pentru că este într-o fostă geamie.