Prima pagină » Oameni » Primari

Categorie: Primari

După Pacea de la Adrianopole, când Brăila revine Țării Românești, organizarea orașului este reglementată de Regulamentele Organice – am învățat toți la istorie despre ele, dar probabil că nu a reținut multă lume de ce au fost importante. Pe scurt, au fost un fel de primă constituție modernă.
Pentru Brăila sunt importante pentru că Regulamentele organice prevedeau, printre altele, și organizarea orașelor Brăila este, deci, condusă de un organism numit „maghistrat” format din patru „mădulari” – unul dintre cei patru era președinte și unul casier. În fruntea poliţiei era un „poliţ – maister”, numit mai târziu „poliţai”.
Dezvoltarea orașului se datorează și acestor oameni care l-au condus, oameni bogați și educați, interesați să lase ceva în urma lor

Constantin C. Hepites – cel mai longeviv primar

Cel mai longeviv primar al Brăilei a fost Constantin Hepites. A făcut studii de medicină și farmacie la Viena, a fost primul proprietar al unei farmacii la Brăila, a coordonat prima ediţie a Farmacopei Române. Unul dintre cei opt copii a fost Ștefan Hepites, fondatorul meteorologiei în România.

Citește tot »

Panaiot Rubinis

Rubinis este primul dintre cei trei greci care au fost primari ai Brăilei – ceilalți doi au fost Suliotis și Portocală – pentru că grecii au fost una dintre cele mai bogate, influente și active comunități din oraș.

Citește tot »

Ioan Slătineanu

Primarul Brăilei la 1832 a fost Ion Slătiteanu, considerat un vizionar şi unul dintre cei mai buni conducători ai Brăilei, cel care a făcut primul plan de sistematizare al orașului.

Citește tot »

Constantin Vechilargi

Primul primar al Brăilei după plecarea turcilor la 1830 pare să fi fost un Constantin Vechilarg, albanez din familia marelui cărturar Naum Vechilargi, cel care a făcut primul alfabet al limbii albaneze și care și un bust în Brăila.

Citește tot »