Palatul Lyra – Societatea filarmonică

Situat în Brăila pe Calea Călărașilor, la numărul 52, Palatul Lyra a fost construit între anii 1924 – 1926, la inițiativa muzicianului George Cavadia, președintele de atunci al Societății Lyra. În prezent, Palatul Lyra este sediul Filarmonicii Lyra-George Cavadia și locul de desfășurare a concertelor de muzică clasică din orașul dunărean.
Facebook

Istoria edificiului brăilean este strâns legată de istoria instituției muzicale pentru care a fost construit. Societatea Filarmonică Lyra ființa în Brăila încă din anul 1883, iar, în completarea sa, în anul 1919 a fost creat Conservatorul / Academia de Muzică, sub conducerea lui Jean Adrian. Școala de muzică a funcționat, încă de la înființare, cu mai multe clase: de pian, de vioară, de violoncel, de flaut, de canto, de teoria muzicii și de teatru.

Din păcate, în ciuda activității serioase depuse în cele două așezăminte culturale, acestea nu beneficiau de un spațiu pe măsură. Prin urmare, muzicianul George Cavadia, președintele Societății Lyra,  începe demersuri pentru construirea unui unui local propriu. Primarul de atunci al orașului, Radu Portocală, se arată sensibil la nevoile artistice ale urbei și donează, în 1923, un teren viran pe care se va ridica actualul Palat Lyra.

Edificiul proiectat de arhitectul Săvulescu a fost ridicat între anii 1924 -1926, iar la finanțarea lucrărilor, pe lângă banii veniți de la primărie și prefectură, au contribuit mai mulți donatori, printre care și George Cavadia, care a oferit atât suma de 1.000.000 lei, cât și scaune pentru sala de spectacol și un pian de concert. Conform informațiilor vremii, sumele strânse nu au fost suficiente – prin urmare, pentru finalizarea lucrărilor de acustică pentru sala de concerte, societatea a fost nevoită să închirieze o parte din clădire unui antreprenor de cinematograf. La final, însă, sala de concerte a beneficiat de o acustică excepțională, fiind supranumită „Sala Dalles a Brăilei“. 

De-a lungul anilor, Palatul Societății Filarmonice Lyra a mai fost folosit ca sediu pentru activitățile culturale ale armatei sovietice, intrând apoi, prin naționalizare, în  proprietatea Întreprinderii Cinematografice. În 2010, imobilul a fost retrocedat Societății Filarmonice.

Credit foto: slideshare.net

Galerie de imagini

Ți-a plăcut articolul?

Dă-ne un Like!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

[yuzo id=527]
[yuzo id=528]
[yuzo id=706 ]
[yuzo id=720 ]

Ți-a plăcut articolul?

Dă un Like acestui articol!
Ne ajută să continuăm

Du vorba mai departe!
Distribuie-l prietenilor

Apreciază-ne pagina!
Îți vom fi recunoscători