Cum arată Brăila ta personală, subiectivă? cum ai descrie azi Brăila copilăriei tale – ce imagini, ce gusturi, ce mirosuri asociezi cu ea?
Brăila mea e un oraș care a fost cândva renumit în întreaga lume și pe care îl descopăr în fiecare zi. M-am născut în anul 1977 și îmi aduc aminte de acei ani frumoși, dar deosebit de grei și cu multe lipsuri. Copilăria mi-am petrecut-o în cartierul Obor, unde am locuit şi am învăţat la şcoala generală. Eram mulţi copii, ne jucam în faţa blocului şi în cartier. Şi acum povestesc cu prietenii din copilărie întâmplările de atunci. Mergeam des și la bunicii care locuiau într-o casă pe Calea Călărașilor, acum demolată. Îmi aduc aminte de defilările din 23 august când se spăla strada, dar şi de zilele de vară foarte călduroase. Mergeam cu părinţii şi bunicii în Parcul Monument, pe faleza Dunării, în Grădina Publică, pe strada Republicii cum se numea atunci, erau multe magazine și multă lume în centrul istoric. Mergeam vara la ștrand și treceam Dunărea cu bacul, mergeam la pescuit şi în bălţile Brăilei.
Aminitirile se leagă și de cozile de ore întregi pentru a cumpăra banane sau portocale, pierderea cartelei de pâine, cititul la felinar, joaca prin cartier când se stingea lumina, poeziile patriotice recitate în fața statuii Ecaterina Teodoroiu, produsele reciclabile pe care le strângeam și le vindeam la centrele de colectare – sunt doar câteva din acele imagini pe care le am în minte. Ne jucam fotbal pe stradă, nefiind multe mașini pe atunci, citeam tot felul de cărți, mergeam la școală, aveam cadre didactice foarte bine pregătite, îmi plăcea să socializez, iar orele petrecute pe malul Dunării erau cu adevărat o încântare.
Cum crezi că ar putea fi convins cineva să aleagă Brăila pentru un city break în țară, așa cum aleg acum Brașovul sau Sibiul?
Orașul Brăila este frumos în orice anotimp și merită să fie vizitat și explorat. În special în zona centrului istoric, poți să admiri diverse stiluri arhitecturale ale obiectivelor turistice, multe dintre acestea fiind monumente istorice de patrimoniu, străduțele cu clădiri vechi care au și acum un farmec aparte, iar o plimbare cu barca pe Dunăre este oricând relaxantă. Brăila este aproape de Galați și Măcin și poți combina câteva zile, astfel încât să explorezi o zona deosebită a României – istorie, cultură, arhitectură, relaxare,natură, munți. Fiind ghid de turism, anul trecut am avut în turul ghidat Brăila City Tour un turist din Elveția care a ales Brăila ca destinație de city-break, fiind pentru prima oară în România. Și-a dorit să se relaxeze,să viziteze o zonă mai puțin renumită, să se plimbe pe malul Dunării, să descopere istoria și cultura unui oraș dunărean, cândva celebru. Dar și alți turiști vin câteva zile la Brăila pentru a descoperi frumusețea și poveștile acestui oraș.
Cum ar arăta un tur al Brăilei gândit și ghidat de tine? Ce mi-ai arăta mie în Brăila? Ce crezi că ar trebui să văd în Brăila, dacă vin într-un final de săptămână, ca să mă îndrăgostesc de oraș?
Eu sunt ghid de turism autorizat de Ministerul Turismului și ofer turiștilor, vizitatorilor și brăilenilor experienţe unice prin programul turistic Brăila City Tour, pe care l-am conceput în anul 2016, fiind fondatorul tururilor ghidate profesioniste din Brăila. Îl derulez într-un stil interactiv, atractiv și vesel, cu obiective turistice, cu povești și informații din istoria veche și recentă a Brăilei.
Centrul istoric este fascinant dacă ai timp să îl descoperi pas cu pas. Există multe străduțe extraordinar de frumoase, cu povești și unde încă se mai simte și mai poate vedea atmosfera perioadelor bune ale Brăilei (străzile Ana Aslan, R.S. Campiniu, M. Sebastian, Frumoasă, Bastionului, Grădinii Publice, Neagră, Rubinelor, etc.), dar și vestita stradă Mihai Eminescu, fosta Regală, unde marii comercianți din trecut veneau să își vândă mărfurile.
Străzile care duc către Dunăre au un farmec aparte, str. Danubiului sau str. Împăratul Traian. Eu adaptez tururi și după profilul turiștilor, în funcție de ce își doresc aceștia să vadă, să afle sau să descopere. Avem restaurante cu specific divers, muzee care îți oferă momente de relaxare și visare, dar și o plimbare pe Dunăre cu barca trebuie încercată!
Care este cuvântul care crezi tu că descrie Brăila de azi cel mai bine și care este cuvântul care ar descrie un viitor posibil al Brăilei? Cum ar putea fi Brăila în varianta ei frumoasă?
Brăila înseamnă viață, sentimente, trăiri și trebuie să redevină acolo unde merită, printre cele mai dezvoltate și respectate orașe din România.
Brăila trebuie să se reinventeze și consider că industria turismului trebuie să fie prioritate, poate aduce nu doar turiști și vizitatori, dar și impulsul necesar pentru dezvoltarea economico-socială de care are nevoie. Sunt atâtea exemple pozitive chiar și în România, chiar în localități care nu au renumele pe care l-a avut odinioară acest oraș.
Brăila e parte din istoria Dunării, cel mai important fluviu din Europa, care nu este exploatat turistic aşa cum ar trebui, iar centrul istoric trebuie să fie cartea de vizită a noastră şi mândria zonei. A îmbina turismul cu economia, trecutul și istoria cu prezentul, clădirile vechi și monumentele istorice de patrimoniu reabilitate și puse în valoare cu mijloace moderne de promovare – asta înseamnă să fii realist, să îți pese de valoarea orașului, de întreaga comunitate locală și de “oaspeții” care vin anual la noi în regiune.