Prima pagină » Locuri » Case, teatre și muzee

Categorie: Case, teatre și muzee

Negustori bogați, familii bogate – azi pot fi văzute caselor lor, unele părăsite, altele decrepite, o parte readuse la gloria de odinioară. Săli de teatru și concert – unele încă în funcțiune, altele nu. Muzee vechi și noi, făcute în memoria brăilenilor care au pus bazele sau și-au pus amprenta pe un domeniu sau altul.

Palatul Lyra – Societatea filarmonică

Situat în Brăila pe Calea Călărașilor, la numărul 52, Palatul Lyra a fost construit între anii 1924 – 1926, la inițiativa muzicianului George Cavadia, președintele de atunci al Societății Lyra. În prezent, Palatul Lyra este sediul Filarmonicii Lyra-George Cavadia și locul de desfășurare a concertelor de muzică clasică din orașul dunărean.

Citește tot »

Casa memorială Panait Istrati

Ca un adevărat un fiu al Brăilei, scriitorul și publicistul Panait Istrati a fost omagiat de orașul său natal printr-o casă memorială amplasată în Grădina Publică a urbei în care s-a născut și a copilărit.

Citește tot »

Casa memorială Perpessicius

Imobilul în care s-a născut Dumitru S. Panaitescu – poet, istoric, folclorist și critic literar – mai bine cunoscut sub pseudonimul Perpessicius, unul dintre cei mai importanți cercetători și editori al operei eminesciene, este amplasat în Brăila, pe strada Cetății, la numărul 70.

Citește tot »
Muzeul Nică Petre.

Muzeul Nică Petre

Situat în imediata apropiere a centrului istoric al Brăilei, pe strada Belvedere, la numărul 1, Centrul Cultural Nicăpetre a fost înfiinţat în decembrie 2001, pentru a adăposti donaţia sculptorului brăilean şi funcţionează în sediul fostei Case a Colecţiilor de Artă, a cărei activitate s-a desfășurat sub această denumire în perioada 1986-2001.

Citește tot »
Teatrul Maria Filotti. Casa Rally. Teatrul Regal.

Teatrul Maria Filotti

Teatrul Maria Filotti este emblematic pentru Brăila și istoria lui este, într-un fel, istoria Brăilei. A fost han și s-a numit Casa Rally, după numele fraților care au construit-o. Apoi a trecut Regele Carol prin oraș și apoi s-a numit Teatrul Regal. Apoi Dumitru Ionescu, primar al Brăilei, îl lasă moștenire orașului. Și, în fine, primește numele marii actrițe născute Maria Filotti.

Citește tot »